Jump to content

Wyspy Alandzkie

Rafał
 Share

Recommended Posts

Wyspy Alandzkie-Gościłem tam w tamtym roku w czerwcu . Wybrałem się do wujka do Sztokholmu i właśnie postanowił abyśmy popłynęli na wyspy

Ciekawa kraina wszyscy tam mówią po szwedzku , a terytorialnie wyspy należą do Finlandii. Jednakże mają swoją autonomię własną flagę, parlament . Naprawdę urokliwe miejsce wszędzie zatoczki . Wszędzie morze się wdziera się w ląd co tworzy wspaniały widok .Jedynie co mi przeszkadzało to to że po 2 było już  w miarę jasno :D

Jeżeli chcemy tutaj połowić   licencja z reguły mieści się w przedziale 10-30 € za tydzień łowienia. Wszystkie niezbędne formalności można załatwić w sklepach wędkarskich czy informacji turystycznej. Można też spróbować u właścicieli ośrodków.Wiele łowisk jest prywatnych tam właściciele pobierają dodatkowe opłaty.
Na Wyspach Alandzkich obowiązują następujące wymiary ochronne: łosoś – 60 cm, troć – 50 cm, szczupak – 50 cm (na niektórych łowiskach 60 cm), sandacz – 42 cm, sieja – 35 cm.
Polecam każdemu wyprawę w to miejsce !!

11.jpg

• Like 2

• Administrators

Pochwał się co złowiłeś kolego :) Jakim tam sprzętem trzeba operować?

Generalnie właśnie osobiście nic -nie byliśmy nastawieni na wędkowanie i tylko trochę czasu pozostało na moje hobby :) Dlatego chce tam wrócić jeszcze bo honor nie pozwala tak tego zostawić .:cry-min: Co do sprzętu generalnie króluje tutaj spinning -ale trzeba pamiętać że tutaj nastawiamy się na "BIG" Gumy ,woblery itd :D

• Administrators
1 minutę temu, Rafał napisał:

Generalnie właśnie osobiście nic -nie byliśmy nastawieni na wędkowanie i tylko trochę czasu pozostało na moje hobby :) Dlatego chce tam wrócić jeszcze bo honor nie pozwala tak tego zostawić .:cry-min: Co do sprzętu generalnie króluje tutaj spinning -ale trzeba pamiętać że tutaj nastawiamy się na "BIG" Gumy ,woblery itd :D

Ja się piszę na takie wyprawy jakby co, jest mi bliżej jak dalej, więc z chęcią raz w roku wyjadę w nieznane. Coś z życia trzeba mieć w końcu, no i czemu nie może to być czas spędzony z pasją :)

Brakuje mi czasu by jeździć w dalsze trasy (poza Polskę), ale mój dobry kolega to instruktor żeglarstwa. Nosi go po całej Europie, a niekiedy i świecie.

Siedząc wieczorami Paweł (tenże kolega) opowiadał dużo dobrych rzeczy o Alandach, bo bywa tam ze swoimi załogami.

Wody rybne, zasady jasne, płynąc zgraną ekipą można mieć wycieczkę żeglarską połączoną z wędkowaniem.:beer1:

Aż kusi znaleźć czas i wybrać się tam i połowić na wielkiej wodzie.