jakub_wr Posted September 30, 2016 Share Posted September 30, 2016 Witajcie, chciałem zaprosić Was do dyskusji, wymiany spostrzeżeń, doświadczeń a przede wszystkim wiedzy w temacie spławików z kolcy jeżozwierzy. W sieci krąży wiele plotek, mitów i ogólny strach przed konsekwencjami związanymi z posiadaniem i używaniem takich spławików. Być może znacie moje hobby jakim jest wykonywanie spławików, wiele osób wielokrotnie prosiło mnie o naprawienie kolcy, zrobienie z nich czegoś ciekawego. Zawsze odmawiałem aż ostatnio zdecydowałem się i jestem w trakcie kończenia spławików. Ale zanim podjąłem się zagadnienia postanowiłem dogłębnie zbadać ten kontrowersyjny temat. Poprosiłem o interpretację i opinię Departament Polityki Celnej który był właściwym organem do takich konsultacji. Jak może wiecie istnieje coś takiego jak Konwencja Waszyngtońska. W skrócie CITES Jest to konwencja o międzynarodowym handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem, została sporządzona w Waszyngtonie 3 marca 1973 r. Polska jako jeden z wielu krajów przystapiła do tego projektu w 1990 roku. Po roku 2000 do konwencji dopisano jeżozwierza afrykańskiego ( Hystrix cristata ) jako gatunek zagrożony wyginięciem. Od tamtej pory nie wolno nim handlować, zabijać ani pozyskiwać i handlować jego kolcami. Przepisy weszły w życie, w rynku wędkarskim zawrzało. Kolce trafiły do podziemia, zarekwirowano je dla przykładu w kilku sklepach i ukarano za sprzedaż. Jeżozwierz afrykański był najpopularniejszym "dawcą" kolcy a to właśnie popyt wędkarski w znacznym stopniu ograniczył jego liczebność. Ale trzeba wiedzieć że oprócz niego na swiecie jest jeszcze kilka innych gatunków. - jeżozwierz grzebieniasty ( Hystrix africaeaustralis ) - jeżozwierz malajski ( Hystrix brachyura ) - jeżozwierz grubokolcy ( Hystrix crassispinis ) - jeżozwierz indyjski ( Hystrix indica ) - jeżozwierz jawajski ( Hystrix javanica ) - jeżozwierz filipiński ( Hystrix pumila ) - jeżozwierz sumatrzański ( Hystrix sumatrae ) Tych kilka gatunków jak się okazuje nie jest chronionych nie ma ich na liście konwencji. Kilka z nich posiada równie ciakwe kolce które można stosować na spławiki. W teorii można zakupić kolce ale trzeba mieć pewność a najlepiej dokument potwierdzający pochodzenie z jakiego są gatunku. Nawet jesli mamy pewność organy ścigania mogą zarekwirować i poddać badaniom genetycznym posiadane kolce ! Ciekawostką jest że w Anglii Szkocji ( które też przystąpiły do konwencji ) można bez stresu kupć kolce na portalach aukcyjnych. A może tylko mnie się wydaje że bez stresu , bo jak inaczej wytłumaczyć ogromną ilość kolcy krążącą wśród wędkarzy i miłośników handmade. U nas w Polsce , w internecie znajdziecie oferty sprzedaży żywych zwierząt a jak będziecie dociekliwi to może i kolce uda się pozyskać. A co nas interesuje najbardziej? Posiadanie tego co leży w szufladach Otóż posiadanie kolcy z dziada pradziada nie jest karalne więc można ich używać ( taką instrukcję otrzymałem z departamentu celnego ). Nie wolno ich jedynie odsprzedawać, wystawiać w ogłoszeniach handlowych oraz reklamowych. Chodzi po prostu o to żeby popyt na nie powrócił Niestety nie możemy mieć pewności że kontrolerzy PSR czy też życzliwi koledzy będą dysponować taką wiedzą, dlatego musimy sami zdecydować czy stosować kolce w spławikach czy tez nadal trzymać je w szufladach. Nikt z nas zapewne nie lubi się szarpać i tłumaczyć nawet jeśli ma rację. Decyzję pozostawiam Wam, uznałem jednak że warto podzielić się taką wiedzą gdyby ktoś spotkał się z potrzebą wyjaśnienia tego zagadnienia. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted September 30, 2016 Share Posted September 30, 2016 Dzięki. Jak będę miał chwilę to się odniosę do tematu. Tymczasem zbieram się na pociąg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted September 30, 2016 Share Posted September 30, 2016 Faktycznie obrót gatunkami chronionymi w tym kolcami jeżozwierza jest zabroniony, a to że dopuszcza się używanie nabytych kiedyś to ciekawostka . Posiadam kilka mini kolcy i od czasu do czasu na nie łowię głównie z powodu sentymentu jakim je darzę. Gratuluje wnikliwości. Teraz wiem jak się ewentualnie tłumaczyć i wiem, że jest to dopuszczalne zgodnie z prawem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted September 30, 2016 Administrators Share Posted September 30, 2016 Świetne wprowadzenie do tematu. Ciekawi mnie na jakiej podstawie PSR rozróżnia kolce z jeżozwierza afrykańskiego, a te które wymieniłeś w przykładach? Może są gdzieś jakieś fotografie przedstawiające różnice i podobieństwa kolcy różnych gatunków jeżozwierzy jako kolcy surowych przed obróbką, jak i też już gotowców jako spławików. No i ilu wędkarzy czy też osób kontrolujących zna takie zagadnienie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czesław Czech Posted September 30, 2016 Share Posted September 30, 2016 ja tam łowiłem swojego czasu na pióra gęsie kolce tez posiadam. bardzo miłe sentymentalne wspomnienia mam z tymi spławikami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub_wr Posted September 30, 2016 Author Share Posted September 30, 2016 Myślę że PSR ich nie rozróżnia, nie da się tego zrobić optycznie. Nawet ktoś kto mógłby wydać wyrok w sprawie musiałby zrobić testy genetyczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted September 30, 2016 Share Posted September 30, 2016 Sądzicie, że ktokolwiek zwróciłby uwagę na spławik przy kontroli? A tak po za konkursem? Co to jest kontrola, i jak to wygląda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted September 30, 2016 Administrators Share Posted September 30, 2016 3 godziny temu, ArekH napisał: Sądzicie, że ktokolwiek zwróciłby uwagę na spławik przy kontroli? A tak po za konkursem? Co to jest kontrola, i jak to wygląda? 36 lat łowię i miałem jedną kontrolę... Brawo Ty :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub_wr Posted September 30, 2016 Author Share Posted September 30, 2016 I o tym właśnie warto powiedzieć, kontroli nie ma, przepisy nie zakazuja używania jednak wszyscy kolce pochowali i padł blady strach na wędkarzy. Czytałem w niektórych wypowiedziach że nawet wyrzucali lub palili w piecu A okazuje się ze wystarczy zasięgnąć języka i wszystko staje się jasne. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 1, 2016 Administrators Share Posted October 1, 2016 Dlatego chyba warto próbować robić to co jest na "legalu" i w Twoim przypadku handlować tym co wyprodukujesz. Nie łamiesz prawa, nie robisz nic złego, jeżozwierza afrykańskiego mijasz łukiem, a jak ktoś Ciebie zaatakuję to masz podkładkę i hejt przeciwko Tobie jesteś w stanie wykorzystać jako argument do słuszności swoich działań Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts