Jump to content

Kominiarki na ryby

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Deszcz, wiatr, zimno, szaro, ponuro -migdały obrywają nad wodą, ale co zrobić, jak na ryby się chcę. Jakieś propozycje? 

• Administrators

Chyba padnie wybór na taką.

http://allegro.pl/kominiarka-termoaktywna-wz-93-flecktarn-multicam-i5299163405.html

Jest też fajna propozycja Graff-a i by mi pasowała, ale, że mam tendencję do gubienia, to sobie opuszczę :)

http://allegro.pl/ciepla-kominiarka-dla-wedkarza-graff-112-o-p-54-58-i5108596719.html

Myślę że taka czapka powinna mieć większy otwór, lub osobny na usta. Przy oddychaniu inaczej materiał nasiąka wilgocią i jest nam zimno w brodę z czasem. Tak to widzę. Choć ten Graff zacny. 

W naszych warunkach kominiarka jest raczej zbędna. Ostatnio jest jednak moda na nie i już przy +5 stopniach widziałem gości, którzy je ubierają.

Ja osobiście mam kominiarkę, którą ubierałem jak jechałem w teren do pracy poniżej -15st. Więc skoro Grendziu nie łowisz spod lodu, to jest to przerost formy nad treścią.

W innych przypadkach w pełni wystarczy buff, który jest o wiele praktyczniejszy. Jeśli buff mi starczył na zimowe przejście granią z Giewontu na Kasprowy (wiatr napierał taki, że bez buffa myślałem, że ktoś mi Karcherem po ryju daje :) ), to i na rybach da w 100% radę.

• Administrators

Po 7h na łódce miałem ostatnio dość jeśli chodzi o głowę, wiatr i deszcz, czyli wilgoć zrobiła swoje. Kurtka Graffa i reszta nadzienia dawała radę, ale głowa właśnie obrywała najbardziej w momencie gdy rzucałem pod wiatr. Dominik jakiś link do "buff"-a  proszę.