Jump to content

Kukurydza

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Od zarania dziejów ryby karmi się kukurydzą. Sam ją gotuję w szybkowarze lub też kupuję z puszki.
Kiedyś u mnie to był niezły killer. Mieszanka na nockę kukurydza z czerwonym robakiem (dżdżownicą) w ciepłe letnie nocki dawała czasami nie mniej ryb niż niezawodny pęczak z domieszką np. czosnku, czy też makaron kolanka. Co ciekawe, na zestaw z robalem często wieszały się też inne rybki, głównie karpie, liny i duże płocie.

Do dziś pamiętam nazwę kukurydzy z puszki którą uwielbiałem zakładać na hak. SPLENDOR - jej duża objętość i twardość była/jest głównym atutem.

Dziś u mnie kukurydza przegrywa głównie z pelletami haczykowi, głównie dlatego, że co chwila coś zmieniam. Czasami dipuję kukurydzę na łowisku w różne smaki, ale brań jakbym zauważył mniej.

Co sądzicie o tym? Warto przepłacać, czy to jednak jest killer?
http://albinoskarp.pl/bait-tech-canned-maize-kukurydza-natural-695g-p-7839.html

Co byście polecili sprawdzonego? 

Najczęściej jeśli puszka to Vernet Jednak kolega kupuje taką bio i coś w sobie ma w tym samym miejscu daje więcej brań no i jest ładna duża :)

jeśli nadaję smak to na około godzine wcześniej zalewam dipem lub busterem po takiej kąpieli rodzaj ( marka ) nie ma znaczenia .

Bynajmniej tak wykazały moje testy :)

• Like 1

• Administrators

No to pójdźmy dalej, jeśli kukurydza może być czerwona, może być zielona i inna to po co nam dumbbellsy? Przecież kreując zapachem, można zawsze zmienić jej smak i barwę. Jedyny minus to to, że szybciej na słońcu może się popsuć itd itp. Ale jak kupię puszkę kukurydzy  to część może iść jako zanęta, a część jak przynęta lub miks przynęt.

Ok rozumiem pellety i kulki 20mm plus, selekcja na większe karpie, ale pellety 8mm? Kto to wymyślił :P Ano sprzedawcy aby nabić sobie kasę. Z kukurydzy nawet taki trunek się robi przecież :pepsi:

@suwi daj linka do rodzaju tej BIO proszę :icon_arrow1:

• Like 1

• Administrators

Ciekawe o Cukk

"Selektywna średnia miękka kukurydza bez zalewy w smaku naturalnym i aromatyzowana. Bardzo dobrze się trzyma na haku. Wskazówka: nie bierz kukurydze palcami - wlew może zacząć fermentować. Na przykład można użyć czystej pęsety."

No i czeski sklepik wyśledziłem, to jeden z takich, gdzie pewnie Maciek coś kupuję.  Ktoś, coś chcę zamówić z tego sklepu wspólnie, bo jestem gotów coś od naszych południowych sąsiadów zamówić, nie tylko kukurydzę.

http://pl.rybarskepotreby-shop.cz/kukurydza-cukk-bez-zalewy-507.html