jakub_wr Posted December 26, 2016 Share Posted December 26, 2016 Witam, szukam dobrego twardego i cienkiego drutu do zastosowania jako kil w spławiku. W oko wpadły mi druty tzw. TIG do spawania nierdzewki , może jest na forum jakiś spawacz który odstąpiłby mi trochę takiego drutu. Nie jest drogi ale nie wiem czy da się kupić mniej niż 0,5 kg. Nie wiem ile prętów wchodzi na taka masę ale jakby się okazało ze nie będzie dobry to szkoda inwestować . Drut jaki mnie interesuje to średnica 1 mm 1,2 mm 1,6 mm A może macie inne sugestie , ważne aby drut był nierdzewny i w postaci twardego pręta a nie jakiś z rolki lub bębna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 Swego czasu używało się tzw. Dental-u. To był drut stomatologiczny. Można też poszukać w sklepach modelarskich. Co do drutu spawlniczego to nie wiem. Miałem w poprzedniej firmie, ale nie pamiętam czy był wystarczająco twardy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 Drut spawalniczy raczej twardy nie będzie a jeśli nawet, to nie jest elastyczny, raczej bardzo podatny na odkształcenia. Sugeruję Dental, jak pisał Elvis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacAir Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 Mam takie druty : 1,0/1,6/2,0 i 2,4 Gdybyś miał Wrocław po drodze to daj znać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 Mam takie druty : 1,0/1,6/2,0 i 2,4 Gdybyś miał Wrocław po drodze to daj znać No i widzisz, Jakub jest z Wrocławia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacAir Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 No to kilka metrów, z każdego jakim dysponuje mam już przygotowane . Jakub odezwij się na PW to się na przekazanie umówimy . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub_wr Posted December 27, 2016 Author Share Posted December 27, 2016 Dziękuję wszystkim za sugestie i pomoc. Co do drutu Dental tak znam go ale mi nie odpowiada, jest zwijany w małe krążki i nie jest wygodnie go prostować. Są różne druty do spawania ale te pręty do spawania nierdzewki wydają się być twarde i sprężyste. @MacAir dziękuję z góry za pomoc już piszę do Ciebie priv. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub_wr Posted December 27, 2016 Author Share Posted December 27, 2016 Druty już mam u siebie, @MacAir jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i możliwość sprawdzenia tego materiału. miło było poznać i uciąć krótką pogawędkę. Już teraz wiem że będzie super kil na splawikach. Drut jest super twardy i sprężysty. Muszę go tylko jeszcze pomierzyć na wadze jubilerskiej i sprawdzić jak mocno dociąży spławik. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacAir Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 Nie ma za co , tym bardziej mnie jest miło , że była możliwość pomóc . Twoje "Home Made" to po prostu dzieła , i nie omieszkam stosować ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted December 28, 2016 Share Posted December 28, 2016 17 godzin temu, jakub_wr napisał: Druty już mam u siebie, @MacAir jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i możliwość sprawdzenia tego materiału. miło było poznać i uciąć krótką pogawędkę. Już teraz wiem że będzie super kil na splawikach. Drut jest super twardy i sprężysty. Muszę go tylko jeszcze pomierzyć na wadze jubilerskiej i sprawdzić jak mocno dociąży spławik. No to nie ma litości, choćby drobny artykuł poproszę o doświadczeniach w wykorzystaniu nowego surowca. Sam mam zamiar zrobić sobie kilka spławików lub naprawić/przerobić te uszkodzone, więc chętnie poczytam o tym jak oceniasz swoje nowe kile w spławikach. Tym bardziej, że koledzy proponowali Dental (który jest częstym materiałem do produkcji stelaży woblerów), a ty Jakubie masz tutaj inne doświadczenia. No i sam fakt, że w spławikach stosuje się różne materiały, a nawet w tych kilku moich, to mam i plastikowe kile, z włókna węglowego jak i różnych drucików. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts