Zanęta kluczem do sukcesu? Oczywiście, że tak.
Wstępnie chciałbym opisać znaczenie zanęty. Jest to bardzo ważna rzecz, którą nie wszyscy wędkarze biorą pod uwagę. Mam na myśli przede wszystkim kolor i granulację, które odgrywają bardzo ważną rolę.
Zanęta jest bardzo ważnym elementem wędkarskich sukcesów podczas wypraw amatorskich jak i zawodów. Generalnie zanęty charakteryzują się czterema podstawowymi cechami:
1. Frakcja - czyli grubość zanęty. Mogą być bardzo drobno mielone, średniej granulacji i bardzo grube posiadające w swoim składzie np. kawałki pelletu.
2. Spoistość - są sypkie na wody stojące oraz bardziej spoiste na wody płynące.
3. Zapach - różne zapachy ukierunkowane pod dany gatunek ryb np. zanęty płociowe o zapachu kolendry, leszczowe o zapachu waniliowym czy karmelowym, karpiowe o zapachu truskawki itd.
4. Kolor - są zanęty jasne, ciemne oraz o danym kolorze np.: żółte, czerwone, czarne czy też zielone.
Wiadomo już od dawna, że jakość zanęty bardzo podnosi skuteczność łowienia, ale też bardzo ważnym czynnikiem jest jej kolor. I tu pojawia się pytanie. Jaka ma być? Jasna czy ciemna, a może brązowa.
Z moich doświadczeń jakie nabyłem podczas zawodów jak i zwykłych zasiadek wynika, że kolor zanęty trzeba dobierać do wody na jakiej łowimy, bardzo ważna jest także pora roku. Tak samo jest z frakcją czyli grubością zanęty.
Spróbuję trochę przybliżyć te czynniki na paru przykładach. Zacznę od koloru.
Jasne zanęty świetnie się spisują na wodach o bardzo małej przejrzystości, dzięki temu ryby łatwiej mogą zlokalizować pokarm. Dotyczy to zarówno wód stojących jak i płynących. Pamiętajmy, że np. jeziora w momencie "zakwitu" tracą swoją przejrzystość, są mętne i wtedy jasna zanęta w dużym stopniu podnosi skuteczność łowionych przez nas ryb. Sytuacja na rzekach jest podobna, z tym że woda w rzece staje się mętna gdy wzrasta szybko jej poziom np. długotrwałe opady deszczu.
Ciemna zanęta, czy nawet czarna, idealna będzie na początku wiosny oraz jesienią, gdy wody są bardzo czyste i przejrzyste.
Wyjątek może stanowić rzeka, która nawet w czasie pory letniej, przy dużych upałach, podczas niskich stanów jest bardzo czysta - wtedy również ciemna zanęta znajduje dobrze swoje zastosowanie.
Następnym pytaniem jakie często sobie zadają wędkarze, nie tylko zawodnicy, jest frakcja: ma być drobna czy gruba?
Otóż bardzo mocno mielone i drobne zanęty używa się najczęściej gdy występują drobne ryby. Chodzi o to, żeby ich nie nasycić za szybko ,,spożywką". Generalnie są stosowane podczas zawodów na tzw. trudnych wodach: kanałach, wodach stojących i mniejszych rzekach. Drobno mielona zanęta będzie również skuteczna wczesną wiosną i późną jesienią, kiedy ryby pobierają mniej pokarmu, oraz spod lodu.
Grube zanęty są stosowane częściej w pełni sezonu, zarówno na wodach stojących jak i płynących, są bardzo selektywne, eliminują tzw ,,drobiazg", który jest niepożądany podczas łowienia dużych ryb. W tych zanętach często znajdziemy kawałki kukurydzy, makucha czy nawet gruby pellet.
Reasumując, jeśli chcemy skutecznie łowić musimy starać się dobierać zanęty zarówno do pory roku, rybostanu, jak i wody na jakiej będziemy łowić. Wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo, że odniesiemy sukces zarówno na zawodach jak i na zwykłej zasiadce.
Wodę do zanęty dodaję bardzo powoli, dokładnie mieszając, tak aby jej nie przemoczyć i aby nie była za sucha.
Całość musi być bardzo dobrze wymieszana i napowietrzona.
Grubsza frakcja stosowana latem.
Pamiętajcie, ryby uwielbiają "mięsko" - tego nigdy zbyt dużo.
"Podane do stołu" tuż przed wejściem do wody.
Jaśniejsza zanęta z kukurydzą.
Czysta woda, równa się ciemna zanęta.
Które wiadro wybieracie?
Skuteczne nęcenie może dać nam przewagę na łowisku.
Za "chwilę" będzie się działo.
Kto rozpozna co jest w środku?
-
3
18 Comments
Recommended Comments