Kotwic Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 Grono forumowiczów się rozwija, stare wygi doświadczeniem tryskają, więc i pora na pytanie. Kolejny rok zamierzam bawić się bacikiem (czyli połów pełnym zestawem), ale zamierzam kilka zmian czy też testów poczynić. Łowiska: jeziora mazurskie, okolic Giżycka. Głębokość połowu: 0,5 - 4 m. Stanowiska: połów z brzegu w okolicach plaży i roślinności przybrzeżnej, podobne połowy z pomostu. O co pytam. Idąc na ryby zabieram zanętę, którą przygotowuję w domu. Pewnie znów podstawą będzie pęczak, a uzupełnieniem zanęta sypana. Szukam propozycji 3-4 opakowań zanęty, która według Was, jest przeznaczona na lina i karasia (wedle producenta), lub zanęty, która wybitnie sprawdziła się na lina i karasia. Chodzi mi o pewne testy, bez wnikania w metody połowu czy stanowiska (uwzględniam nawet łowiska stawowe czy komercyjne). Proszę o nazwę zanęty i producenta. Mile widziany odnośnik do sklepu, jeśli zanęta jest nietypowa. Dziękuję i zachęcam do dyskusji. Są już propozycje, to zrobię sobie listę, by łatwiej szukać: - Nysztal, - Stepniak, - Lorpio Magnetic Tench, - MCKARP Marcepan, - Traper Lin Karaś marcepan, - Brud Lin karaś 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 (edited) Nysztal oraz Stepniak. Opracowane na naszych warm.-maz. wodach, naturalne. Bez trocin, piachu. Syropowane, a lin to lubi. Nie są tanie, ale skoro chcesz testować to którąś z tych pozycji musisz przerobić. Powinny być dostępne na lowisko.net Edited February 23, 2017 by Dominik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 Trociny i piach? Pierwsze słyszę. Stare ciastka czy paluszki mielone razem z opakowaniem tak, ale trociny. Ja mogę polecić zanętę Lorpio Magnetic Tench w 2 kg opakowaniu. Druga propozycja to...Traper Marcepan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted February 23, 2017 Administrators Share Posted February 23, 2017 A ja nie zdążyłem kupić MARCEPANU w dip-ie MCKARP -ponoć ma być hiciorem na wodach. @Bartosh próbowałeś już z kawą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cygan786 Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 W zeszłym sezonie korzystałem 2 razy z zanęty Traper Lin Karaś marcepan. Efekt marny. Lina nie było,a i leszcze nie bardzo chciały podchodzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 Nie wiem czy jeszcze jest ta zanęta trzeba by poszukać zanęty o nazwie HIT z @elvis kiedyś ją stosowałem była naprawdę dobra Obecnie używam Brudka lin karaś i śmiało mogę ją polecić oczywiście nie samą tylko z dodatkiem mięska najlepiej czerwonego siekanego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 (edited) 9 godzin temu, elvis napisał: Trociny i piach? Pierwsze słyszę. Stare ciastka czy paluszki mielone razem z opakowaniem tak, ale trociny. Ja mogę polecić zanętę Lorpio Magnetic Tench w 2 kg opakowaniu. Druga propozycja to...Traper Marcepan Kup Danielu najtańszego Dragona i zobacz, czy Ci się kula ulepi. Raz trafiłem, że nie tylko sie nie lepiła, ale i po prostu śmierdziała drewnem. Kup Danielu najtańszego Trapera i go przesiej dokładnie. Kiedyś byli tacy, co to zrobili i mocno się zdziwili ile w tym piachu było. Pomyślcie logicznie. Stępniak sprzedaje swoją zanętę po c.a. 8 PLN/kg i on ma wyroby cukiernicze, dodatki i dużo melasy (nagrał nawet filmik, gdzie daje spróbować swojego wyrobu własnemu psu, który to chętnie zjadł). Tani Traper, Dragon i inne są nawet o połowę tańsze. Że niby mogą taniej kupić odpady cukiernicze i inne dodatki? To na pewno, ale aż tak? Edited February 24, 2017 by Dominik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 Na sąsiednim forum kilka osób chwali zielonego Harisona. Też niby smak Marcepan. Miałem go nawet kupić na targach i wyleciało mi z głowy. U mnie ten producent jest niedostępny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 Troszkę pospamuję filmami, ale mam nadzieję, że wybaczycie Ostatni filmik jest z udziałem pana Tadeusza, którego w zeszłym roku udało mi się o włos wyprzedzić na zawodach, a siedział stanowisko obok. Przesympatyczny człowiek. To był mój największy sukces wędkarski 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarstwo u Zbyszka Posted February 24, 2017 Share Posted February 24, 2017 21 godzin temu, cygan786 napisał: W zeszłym sezonie korzystałem 2 razy z zanęty Traper Lin Karaś marcepan. Efekt marny. Lina nie było,a i leszcze nie bardzo chciały podchodzić. Mi marcepan Trapera sprawdza się świetnie na Lina. W zeszłym roku nie miałem zasiadki żeby chociaż jednej sztuki nie wyjąć. Do zanęty dodaję to na co głównie łowię - kukurydzę. Wspomniane zanęty Lorpio też są bardzo dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts