Administrators Grendziu Posted November 2, 2015 Administrators Share Posted November 2, 2015 Tak jak w temacie, ja uważam, że kolor ma bardzo duży wpływ na nasze wyniki na wodzie. Wszystko zależy od intensywności żerowania ryby w tym dorsza. Niektórzy twierdzą, że nad morzem od naszej części Bałtyku wystarczy wrzucić cokolwiek i czekać na skuteczne podbicie. Jednak nie do końca się z tym zgodzę. Na ostatnie wyprawie w Łebie machałem wędką do 150g i ewidentnie było widać jak dorsze "gryzą", poprzez ugięcie szczytówki. Co się później okazało, w większości przypadków ryby brały na przywieszki, a nie na pilkera. Ten kto miał twistery czarne z czerwonym ogonkiem (mimo całkowitego zachmurzenia i deszczu) ten był wygranym i miał najwięcej brań. Na pilkery jakoś "nie żarło" obojętnie czy był zielony banan, czy imitacja tobiasza, czy jeszcze jakieś inne cudo na zakończonym zestawie. Wg mnie dobór odpowiedniego koloru jest bardzo ważny,ponadto należy zwrócić uwagę na głębokość na jakiej łowimy, zachmurzenie i gramturę oraz kierunek napłynięcia przez Szypra kutrem. Czasami mały szczegół robi dużą różnice, ano jak to na rybach Jakie są Wasze obserwację i przemyślenia podczas łowienia na pilkery w naszym Bałtyku? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek19730@onet.eu Posted November 27, 2015 Share Posted November 27, 2015 Witam Po moim doświadczeniu zauważyłem, że bardziej sprawdzają się krótkie pilkiery. Ponieważ kiedy był długi pilkier to pobicia były w bok pilkiera, a nie za kotwice. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 3, 2016 Author Administrators Share Posted March 3, 2016 Ja uważam, że najważniejszy jest kolor w dorszowaniu. Ponadto fajnie odbija się o dno "banan". Wiele razy wygrywał z innymi pilkerami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Mój serdeczny kolega AndrzejT ma bardzo dużą wiedzę na temat łowienia dorszym. Postaram się Go namówić, żeby coś napisał. Chłopak jest bardzo nieśmiały AndrzejT vel Luis - dawaj chłopaku. Masz taką wiedzę na temat wędkarstwa i się nie dzielisz - dawaj! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted April 26, 2016 Author Administrators Share Posted April 26, 2016 Ostatnio jak byłem na dorszach to lepiej brały na przywieszkę niż pilkera, czarnego z czerwoną końcówką, ala twister Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts