Jump to content

Kotwic
 Share

Recommended Posts

Obsesja łowienia ryb w ciepłych porach roku, wywołała wysyp wątków w innych działach i niedosyt dyskusji "zimowych".
Pora to zmienić. :P

Wczoraj zamarzło jezioro. :D

Niewielkie jezioro o powierzchni około 30 ha, płytkie, bo maksymalna głębokość to około 3 m, zamarzło.
Poranny śnieg uwidocznił to, ze jezioro skuł lód, bo całą tafla "prawie wody" przysypana była białą, śnieżnopodobną złośliwością zimy. :P
Teraz pojawia się szereg pytań i zgadywanek: czy lód utrzyma się długo czy stopnieje? Czy już niebawem da się łowić podlodowo czy ryzyko zmoczenia "d.py" będzie zbyt wielkie?

Inne, głębsze, acz leżące tuż obok wody ( @suwi wie które), jeszcze są zbyt ciepłe by skutecznie zamarznąć.
Ledwie drobne 1-2 metry "szklanki" przy trzcinach, ale piękny za to szron. :D
Ale zimowe klimaty widać, gdy wystarczy chwila by wyjść z pracy nad jezioro.
5bff04e088ee3_DgaW.jpg.6a0d270ccfd2b46d4093b32d6dfb1b0a.jpg

• Like 2

2 minuty temu, mav3rick napisał:

U mnie w przyszłym tygodniu będzie musiał ten Misio poczekać ;)

d7c93aa3e2f5bdf1c2337626275a1916.jpg

@mav3rick Ja nie wiem, czy kalendarz nie ten, czy "pogodynka" zbyt ładna, ale nie wierz w cuda, że wiosna idzie. :P
No chyba że masz super dane z UK, tłumaczone pod Warszawa i certyfikowane odpowiednimi prawnikami. :D

@Kotwic to 100% pewna prognoza. Zeszłej nocy na ziemi brytyjskiej wyprognozowano owe temperatury na podstawie zachowania jak i smaku białych robaczków.

• Like 1
  • Haha 2

Podoba mi się ten wątek :)  Nie macie nic przeciwko żebym wrzucił tu nasze podlodowe perełki? :pecheur0: 

Edited by Wędkarstwo u Zbyszka

25 minut temu, Wędkarstwo u Zbyszka napisał:

Podoba mi się ten wątek :)  Nie macie nic przeciwko żebym wrzucił tu nasze podlodowe perełki? :pecheur0: 

Jak dla mnie to dawaj !  :grin-min: 

To nieśmiało na początek rosyjski żuk wolframowy z kryształem Swarovskiego o wadze 1,6g :)  Pięknie odbija światło i bardzo skutecznie kusi rybki, nawet na dużych głębokościach.

duża pomarańcza'.jpg

• Like 3