Kotwic Posted November 28, 2018 Share Posted November 28, 2018 Obsesja łowienia ryb w ciepłych porach roku, wywołała wysyp wątków w innych działach i niedosyt dyskusji "zimowych". Pora to zmienić. Wczoraj zamarzło jezioro. Niewielkie jezioro o powierzchni około 30 ha, płytkie, bo maksymalna głębokość to około 3 m, zamarzło. Poranny śnieg uwidocznił to, ze jezioro skuł lód, bo całą tafla "prawie wody" przysypana była białą, śnieżnopodobną złośliwością zimy. Teraz pojawia się szereg pytań i zgadywanek: czy lód utrzyma się długo czy stopnieje? Czy już niebawem da się łowić podlodowo czy ryzyko zmoczenia "d.py" będzie zbyt wielkie? Inne, głębsze, acz leżące tuż obok wody ( @suwi wie które), jeszcze są zbyt ciepłe by skutecznie zamarznąć. Ledwie drobne 1-2 metry "szklanki" przy trzcinach, ale piękny za to szron. Ale zimowe klimaty widać, gdy wystarczy chwila by wyjść z pracy nad jezioro. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted November 28, 2018 Share Posted November 28, 2018 @Kotwic chyba czas chować gruby sprzęt i odkurzyć podlodowki ? Jeszcze nie widać ale już czuć Nadchodzi Biały Niedźwiedź ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mav3rick Posted November 28, 2018 Share Posted November 28, 2018 U mnie w przyszłym tygodniu będzie musiał ten Misio poczekać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted November 28, 2018 Author Share Posted November 28, 2018 2 minuty temu, mav3rick napisał: U mnie w przyszłym tygodniu będzie musiał ten Misio poczekać @mav3rick Ja nie wiem, czy kalendarz nie ten, czy "pogodynka" zbyt ładna, ale nie wierz w cuda, że wiosna idzie. No chyba że masz super dane z UK, tłumaczone pod Warszawa i certyfikowane odpowiednimi prawnikami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mav3rick Posted November 28, 2018 Share Posted November 28, 2018 @Kotwic to 100% pewna prognoza. Zeszłej nocy na ziemi brytyjskiej wyprognozowano owe temperatury na podstawie zachowania jak i smaku białych robaczków. 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarstwo u Zbyszka Posted November 29, 2018 Share Posted November 29, 2018 (edited) Podoba mi się ten wątek Nie macie nic przeciwko żebym wrzucił tu nasze podlodowe perełki? Edited November 29, 2018 by Wędkarstwo u Zbyszka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek Posted November 29, 2018 Share Posted November 29, 2018 25 minut temu, Wędkarstwo u Zbyszka napisał: Podoba mi się ten wątek Nie macie nic przeciwko żebym wrzucił tu nasze podlodowe perełki? Jak dla mnie to dawaj ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarstwo u Zbyszka Posted November 29, 2018 Share Posted November 29, 2018 To nieśmiało na początek rosyjski żuk wolframowy z kryształem Swarovskiego o wadze 1,6g Pięknie odbija światło i bardzo skutecznie kusi rybki, nawet na dużych głębokościach. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted November 30, 2018 Share Posted November 30, 2018 Chyba odpowiedni wątek na tą fotkę ? 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarstwo u Zbyszka Posted November 30, 2018 Share Posted November 30, 2018 (edited) Na niektórych zbiornikach jest już ok 7cm. Edited November 30, 2018 by Wędkarstwo u Zbyszka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts