Jump to content

Zestawy przy połowie suma

Share

Recommended Posts

Ja już się powoli pakuję na czwartkowy wyjazd na zlot sumowy nad Wisłę w okolice Torunia. Pozwolenie na 3 dni już wykupiłem, butla 5 litrów ogórków małosolnych zrobiona, trunki się przeżerają, jeszcze menu na 4 dni muszę ustalić i listę zrobić co zabrać bo już głowa nie ta.:D

• Like 5

@Semi proszę fote zrobić jakiemuś zestawowi na żywca (krąpie itp) na suma do łowienia z brzegu bez możliwości wywózki. Kolega z pracy chce łowić w ten sposób, może i ja kiedyś bym postawił taki zestaw na te "przerośnięte kijanki". A może zrób kilka zdjęć w formie opisu, pewnie kilku z nas by ten temat ciekawił :champagne-2010:

• Like 1

@Grzes77, nic nie obiecuję, bo z tego co wiem, to żaden z moich kolegów sumiarzy nie łowi w ten sposób, łódki mają i wywożą zestawy w punkt który ich interesuje, ale popytam przy ognisku. Ja stawiam na Bugu zestaw dwoma kijami, jeden leży z otwartym kabłąkiem na podpórkach, luba braciak trzyma, zestawy obu wędek są połączone ze sobą, na zestawie sumowym cieżarek przelotowy i agrafka bądź krętlik, drugi kij to sama plecionka przywiązana do krętlika głównego zestawu. Zarzucam sam ciężarek i drugim kijem ściągam. Ciężarek leży na dnie a do brzegu płynie na lince od drugiego kija sam krętlik, czepiam żywca, do wody i powoli ściągam go do ciężarka. Ot i cała filozofia. :champagne-2010:

Tak ku ścisłości to jadę tam kumplom żywce łowić:$, jakoś z tymi sumami to mi nie po drodze. Mam za mało samozaparcia no i czasu żeby na poważnie się tym zająć, może kiedyś......

Edited by Semi
  • Like 1

• Administrators

Przyłączam się do @Grzes77 gdzieś tam w głowie Ebro, może nasze rzeki, choć jak ja coś planuję, to jest na odwrót :P

Na zrywkę można łowić też w poblizu brzegu bez konieczności wywożenia zestawów. To jeśli chodzi o poważne sumy.  Te mniejsze łowi się nawet na zwykłe gruntówki. Tu nie ma żadnej filozofii :D 

• Like 1

@Semi Napisz lub zrób zdjęcia sprzętu. Chciałbym porównać czym lowia czyli kołowrotki i wędki. Sam kiedyś zastanawiałem się nad połowami sumów ale jakoś mi przeszło. Może kiedyś się wybiorę to chciałbym wiedzieć czy sprzęt morski wystarczy czy są jakieś inne potrzeby.

Z góry dziękuję :)

• Like 2