Administrators Grendziu Posted December 13, 2015 Administrators Share Posted December 13, 2015 Różnie to ze mną bywa na łodzi i z doborem długością wędki, ale od początku. Aby dobrać odpowiednią wędkę do połowu na spinna z łodzi najpierw musimy zadać sobie pytanie jakie ryby chcemy łowić i na jakich głębokościach oraz jaką metodą. Na łodzi także mamy ograniczone miejsce, więc nie można ze sobą zabrać 10 wędek, bo będą nam przeszkadzać, a jak jeszcze z kimś wypłyniemy, to zalecany jest dobór kijków do minimum. Ja przeważnie na łódź zabieram dwie lub trzy wędki, jedna to okoniówka, maks do 10g długość i dwie pozostałem to sandaczówka lub/i szczupakówka. Długość kija, która sprawdza mi się na łodzi to wędka od 1,8m do 2,2m, aczkolwiek zdarza mi się zabrać dług prawie 3 metrowy kij do dalekich rzutów za szczupakiem na jakiś rozlewiskach, gdzie jest bardzo płytko i nie chcę podpływać za zdobyczą zbyt blisko, aczkolwiek hałas akurat szczupakom za bardzo nie przeszkadza. Nie trollinguję, więc tutaj nie doradzę, wędziska castingowe też mnie jeszcze jakoś nie przekonały - ale nigdy nie mów nigdy Czekam na wasze wskazówki i opis doświadczeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
podlasiak Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Najlepszym sposobem jest założyć sobie kilka takich punktów którymi będziemy się sugerować w trakcie zakupu : - przede wszystkim przedział cenowy -jeżeli łowimy z łódki to długość raczej w niczym nam nie przeszkadza wręcz jest plusem -ciężar wyrzutu -przelotki bo wiadomo plecionki bardzo ładnie nam je przecierają -jeżeli do trola to również praca kija (polecam jak najtwardsze) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MjMaciek Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Ja lata ze spinem pływam troszkę kijków przerobiłem. W zależności gdzie łowimy , jaką rybę , jaka metodę wybierzemy takie kijki trza dobierać. Osobiście preferuje kijki 3m dlaczego a dlatego ze mam komfort w połowie i holu ryby. Sandacz przynęty do 20gr -shimano catana 3mb do 20gr Szczupak przynęty do 30 gr -shimano catana 3mb do 40gr Okoń -shimano catana 3mb do 21gr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
podlasiak Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 MjMaciek co do catany to bym nie był tak przekonany a na dodatek 3m. W odczuciu kijek bardzo sprężysty giętki nie nadający się moim zdaniem do obciążenia powyżej 10 gr. Bardzo słabo czuć na nim przynętę. Co do plusów to firmowy kijek w niskiej cenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MjMaciek Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Dzięki za opinie ale i tak mam swoje zdanie. Przekonanego nie przekonasz........ Życzę ci na spina trafić tyle rybek w życiu co ja, obecnie kijki od dwóch lat odpoczywają mam inne cele wędkarskie. Fakt jest jak piszesz catany maja sprężysty blank, ale ja w spinie takie lubię . Ale to blank, który mi odpowiada super wskazania na szczytówce, a zarazem na całym blanku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarz z Roztocza Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Ja tylu ryb na spina co Maciek z pewnością nie trafiłem ale z łodzi używam kijków od 210 cm do 270 cm raczej sztywniejszych. Na sandacze lepiej kupić specjalnie zaprojektowane kije. Jeśli chodzi o kije 3 metrowe to przy łowieniu sumów uzasadnione jest ich stosowanie ale przy sandaczach czy szczupakach to porażka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
podlasiak Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Ja Maciek nie mówię że kij zły a mam po prostu o nim takie zdanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MjMaciek Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Dzięki panowie za rady jak wróce do spina rozważe wasze podpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 29, 2019 Author Administrators Share Posted November 29, 2019 Od 180 do 210cm optymalnie na łódkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardiansson Posted November 29, 2019 Share Posted November 29, 2019 @Grendziu z racji tego, że to post z 2015 moze za nim odpowiesz upewnij się, czy autor tematu jeszcze żyje 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts