Administrators Grendziu Posted January 7, 2016 Administrators Share Posted January 7, 2016 Czy mieliście kiedyś problem z rozpoznaniem ryby, którą złowiliście? Ja tak, czasami toczyłem spór z ojcem, czy dany leszcz to krąp, czy krąp to leszcz, także wielokrotnie zastanawiałem się czy dana ryba to już wzdręga czy jeszcze płoć. Z rybami jeziorowymi raczej nie miałbym problemu, ale gdybym połowił dłużej na rzece i zaczął łowić mniej znane gatunki ryb to już od czasu do czasu pewnie miałbym problem... Z jakimi rybami macie największy problem? Chciałbym abyście w tym wątku wrzucali fotki z rybami co do których macie wątpliwości, oraz zadawali pytania, czy to w formie żartów, czy też w celu naukowym... Na dzień dobry mały test, co to za ryba? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted January 7, 2016 Share Posted January 7, 2016 Carassius scrofa czyli zeświniony karaś, choć w sumie karasiowi srebrzystemu "ześwinienie" obce nie jest. Co do poważnego podejścia do tematu, to największe problemy w rozpoznawaniu ryb, zdarzają się w przypadku narybku karpiowatych, bo rybki wielkości 3-5 cm, to ciężko nieraz odróżnić. Wśród bardziej normalnych rozmiarów, trudności pojawiają się przy różnych mieszańcach międzygatunkowych: leszcz x krąp, krąp x płoć, płoć x wzdręga, płoć x ukleja x krąp. Czasem formy lokalne lub nietypowe ubarwienie mogą wprowadzać niepewność. Ryby rzadkie lub rzadko łowione to odrębna historia, wielu łowców nie wie nawet, że w ich wodach są nietypowe ryby, często ich nie widziało i nie rozpoznaje. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 8, 2016 Author Administrators Share Posted January 8, 2016 Dnia 7.01.2016o16:09, Kotwic napisał: Ryby rzadkie lub rzadko łowione to odrębna historia, wielu łowców nie wie nawet, że w ich wodach są nietypowe ryby, często ich nie widziało i nie rozpoznaje. A czy mógłbyś rozwinąć myśl i podać przykłady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 Wędkarze rzadko łowią ryby objęte ochroną gatunkową, zwłaszcza tą ścisłą. Wynika to częściowo z faktu, że ryby te występują tylko w pewnych rejonach (głowacze), występują nielicznie lub w specyficznych siedliskach (śliz, piskorz), a nawet gdy są w wodzie to biorą sporadycznie (różanka, koza). Gdy do tego dodamy niewielkie rozmiary w/w gatunków ryb oraz zbliżony wygląd (słonecznica, piekielnica) to mamy przepis, jak po przypadkowym złowieniu, powstaje problem; co to jest za ryba. Większość wędkarzy to stacjonarni łowcy, łowią w konkretnych siedliskach, typowe dla tych wód ryby. W sytuacji gdy pojawią się na nietypowym łowisku, może się zdarzyć, że ich wiedza lub pamięć nie obejmują nowego lub nietypowego gatunku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 10, 2016 Author Administrators Share Posted January 10, 2016 Proszę bardzo, słonecznicę mamy już w innym wątku jakby co Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted March 10, 2021 Share Posted March 10, 2021 Dawno tu nie zaglądaliśmy, a pomyślałem sobie, że przez zabawę możemy prowadzić edukację. Proponuję więc, by wszelkie niepewności z rozpoznawaniem ryb, wrzucać do tego wątku i będziemy rozpoznawać gatunki i dyskutować. Ważne, by dodać jak najlepszej jakości zdjęcia, które pozwoli sprawdzić cechy taksonomiczne i umożliwi identyfikację gatunku. Jeśli zdjęcie jest niewyraźne, lub dostępny jest tylko opis, będzie trudniej, ale próbować można. Mogą być zdjęcia naszych połowów lub wrzutki z innych miejsc. Będzie czas i chętni to będą i wyniki. :) 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted March 10, 2021 Share Posted March 10, 2021 7 godzin temu, Kotwic napisał: Mogą być zdjęcia naszych połowów lub wrzutki z innych miejsc. Będzie czas i chętni to będą i wyniki. Swietny pomysł Piter. Jestem jak najbardziej za. Za chudy w uszach jestem by to gdzieś podpiąć a powinno być na wierzchu, a nie zeby trzeba było szukać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 10, 2021 Author Administrators Share Posted March 10, 2021 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted March 10, 2021 Share Posted March 10, 2021 Ach! Proponuję własne połowy i zdjęcia, nie idiotyzmy z neta! Dodajemy pytania i przemyślenia, sugestie. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splot Posted February 18 Share Posted February 18 Jaka ryba Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts