Jump to content

Zalew Zegrzyński - czy warto inwestować w wędkarstwo

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Jezioro Zegrzyńskie[1][2] (pot. Zalew Zegrzyński[3], Zbiornik Zegrzyński[potrzebny przypis], Zbiornik Dębe[4]) – zbiornik retencyjny na Narwi, utworzony w 1963, położony w Kotlinie Warszawskiej, w powiecie legionowskim.

Jezioro wykorzystywane jest jako akwen żeglugowy, energetyczny, rolniczy, rekreacyjny oraz do celów ochrony przeciwpowodziowej. Pełni również funkcję zbiornika wody pitnej. - źródło WIKIPEDIA

No to mini zabawa, operat wg nowych wytycznych pod wędkarzy przyjmuję 80zł/ha (tak aby było fajnie dla wszystkich) 242 tyś  narybku co roku do wpuszczenia ( i dużo i mało, zależy co wpuścimy) - do tego dodajmy stałą kontrolę, zarządzanie wodą  i inne koszty co daje 350tyś (wersja optymistyczna kosztów stałych).

1000 zezwoleń po 350zł za sezon = 0zł bilnasuję się nam jakoś. Warto w taki biznes wchodzić, czy zaraz usłyszymy, że taka kwota za zezwolenie, za wodę to zdzierstwo?

Skoro zabawa i rozmowy na konkretny temat, to poszła mi stąd bestyjo (wytnij powyższy wpis i załóżmy nowy wątek) a pobawimy się w strategię i planowanie.

Tutaj, miał być hejt lub jego zwalczanie. :P

• Like 1

• Administrators
9 minut temu, Kotwic napisał:

Skoro zabawa i rozmowy na konkretny temat, to poszła mi stąd bestyjo (wytnij powyższy wpis i załóżmy nowy wątek) a pobawimy się w strategię i planowanie.

Tutaj, miał być hejt lub jego zwalczanie. :P

Mówisz i masz Profesorze.

Zapraszam też @Wędkarstwo u Zbyszka, bo to jego woda i wszystkich zainteresowanych do zabawy.

Senesi @Kotwic teraz mnie sprostuje i czekamy na dalsze wytyczne.

Gdyby tylko ruszyć beton w zarządzie to gwarantuję że Zalew Zegrzyński byłby znów jedną z najłowniejszych miejscówek na Mazowszu. Jest jak najbardziej możliwe pogodzenie sportów wodnych i rekreacji z wędkarstwem. Zarybianie to nie wszystko, trzeba wyznaczyć strefy wolne od motorówek, tam gdzie ryba się np. wyciera. Przez okres kilku lat całkowity no kill, następnie wprowadzenie górnych wymiarów ochronnych i ograniczeń w ilości zabieranych ryb. No i oczywiście ZERO siatek w Zegrzu czy dopływach. W liczby się nie bawię bom słaby z matmy ;)

• Like 2

• 5 years later...
  • Administrators

Najbliższy zaplanowany wypad na ryby to październik Zalew Zegrzyński ? kto wie, jak zatęsknię za wędkarstwem to może coś wcześniej ?

• Administrators
49 minut temu, Ostap napisał:

Na Zegrzu jest ryba. Życzę powodzenia ;)

Dałem słowo, muszę jechać.

• Administrators
3 minuty temu, Semi napisał:

Przyjadę pokibicować, daleko nie mam.:grin-min:

Będę potrzebował dużo informacji przed, chciałem we wrześniu, jakoś pod koniec przyjechać na trening, ale raczej nie dam rady?

5 godzin temu, Grendziu napisał:

Będę potrzebował dużo informacji przed, chciałem we wrześniu, jakoś pod koniec przyjechać na trening, ale raczej nie dam rady?

Darek, ja Ci nie pomogę z informacjami, nie łowię na Zegrzu, bo nie lubię tego zbiornika. Ostatnio chyba z 10 lat temu tam łowiłem.

• Like 1