Administrators Grendziu Posted December 4, 2015 Administrators Share Posted December 4, 2015 Przypomniał mi się problem z którym spotkałem się przed laty. Mając RIB-a i pływając po rzece Warta mieliśmy problem aby zakotwiczyć w wodzie. Do tego był jeszcze 40KM silnik zaburtowy, niestety nurt Nas przesuwał, a miejscówka, która upatrzyliśmy sobie odchodziła po jakimś czasie, więc na nowo musieliśmy podpływać. Na wodach stojących i mały nurtem wiem jak się zachować, przerabiałem mocowanie łodzi aby stała niemal nieruchoma tysiące razy, ale sztuki stania w jednym miejscu na jakiejś Wiśle nie posiadam, a dryfowanie nawet wolne mnie denerwowało jakoś.... Ktoś coś doradzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 16, 2018 Author Administrators Share Posted January 16, 2018 Podbijam, do dziś dla mnie to zagadka jak skutecznie stanąć na Warcie i Odrze w prądzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 16, 2018 Share Posted January 16, 2018 Nigdy nie lubiłem wędkować z jednostek plywających, tym bardziej na rzece, więc nie wiem. Jedyne mądre co Mi do łepetyny przychodzi, to przyjrzeć się kotwicom barek rzecznych. One jakoś sobie radzą. Na pewno można coś w skali mikro, podobnego dostać. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted January 16, 2018 Share Posted January 16, 2018 Może druga kotwica lub cięższa? To tylko sugestie bo nie łowiłem na dużych rzekach z łodzi lub pontonów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrProper Posted January 16, 2018 Share Posted January 16, 2018 (edited) @Grendziu Powiem tak - osobiście nie miałem i nie mam łodzi Ale wujostwo miało łudki z motorem lub bez różne różniaste. Mieli rownież działki na kanałem gdzie sporo ludek cumowało. Wypływalismy często na Regalice wędkować, wujostwo a było ich trzech, kotwiczyło za pomocą szyny kolejowej zarzucanej z obu stron łódki. Odcinki szyny to około 25-30 cm wypalony z jednej strony otwór. Takie najprostsze a za razem skuteczne rozwiązanie stosowali. Nie znam rzek na których wędkujesz , ale celowo podałem nazwę Regalicy moze znasz i będziesz miał jakieś porównanie Edited January 16, 2018 by MrProper Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts