Jump to content

Jak skutecznie kotwiczyć łodzią na rzekach

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Przypomniał mi się problem z którym spotkałem się przed laty. Mając RIB-a i pływając po rzece Warta mieliśmy problem aby zakotwiczyć w wodzie.

Do tego był jeszcze 40KM silnik zaburtowy, niestety nurt Nas przesuwał, a miejscówka, która upatrzyliśmy sobie odchodziła po jakimś czasie, więc na nowo musieliśmy podpływać.

Na wodach stojących i mały nurtem wiem jak się zachować, przerabiałem mocowanie łodzi aby stała niemal nieruchoma tysiące razy, ale sztuki stania w jednym miejscu na jakiejś Wiśle nie posiadam, a dryfowanie nawet wolne mnie denerwowało jakoś....

Ktoś coś doradzi?

• 2 years later...
  • Administrators

Podbijam, do dziś dla mnie to zagadka jak skutecznie stanąć  na Warcie i Odrze w prądzie :P

Nigdy nie lubiłem wędkować z jednostek plywających, tym bardziej na rzece, więc nie wiem. Jedyne mądre co Mi do łepetyny przychodzi, to przyjrzeć się kotwicom barek rzecznych. One jakoś sobie radzą. Na pewno można coś w skali mikro, podobnego dostać. 

• Haha 1

@Grendziu Powiem tak - osobiście nie miałem i nie mam łodzi

Ale wujostwo miało łudki z motorem lub bez różne różniaste. Mieli rownież działki na kanałem gdzie sporo ludek cumowało.

Wypływalismy często na Regalice wędkować,  wujostwo a było ich trzech, kotwiczyło za pomocą szyny kolejowej zarzucanej z obu stron łódki. Odcinki szyny to około 25-30 cm wypalony z jednej strony otwór.

Takie najprostsze a za razem skuteczne rozwiązanie stosowali.

Nie znam rzek na których wędkujesz , ale celowo podałem nazwę Regalicy moze znasz i będziesz miał jakieś porównanie 

Edited by MrProper