Jump to content

Strona dlaRyb.pl wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego portalu. Więcej informacji

Guest
Guest

Pęczak - tradycyjna zanęta i przynęta

   Mamy XXI wiek. Nowoczesne technologie, materiały, sprzęt.

Wędkarze regularnie używają wszelakich nowinek, choćby pellety, kulki proteinowe, dodatki zanętowe zwiększające apetyt ryb lub wręcz odwrotnie: powodujące przeczyszczenie ich jelit .

            Ale ja lubię starodawne podejście i naturalne surowce. Omówię więc sposób przygotowania zanęty na bazie pęczaku. Oczywiście ziarna nadają się także jako przynęta.
 

            Do szybkiego i łatwego przygotowania porcji pęczaku, potrzebny jest termos z szeroką szyjką, najlepiej taki obiadowy. Ważne jest by, dobrze „trzymał” temperaturę. Polecam polski produkt, jak na zdjęciu. Tani, lekki, sprawdzony.

            Termos ma pojemność 0,75l. To powoduje, że optymalna dawka surowej kaszy to 125 g (użyteczny zakres to 100-150 g). Przy odmierzaniu porcji warto wykorzystać wagę domową.

 


56f023e0e4345_peczak1.jpg.baae31e2f4217c
Kalibracja wagi przed dodaniem ziarna
56f023e08a213_pczak2.jpg.7690ffcb272712d
Całość po dodaniu odpowiedniej ilości pęczaku

            Do znajdującej się w termosie kaszy dolewamy gorącą wodę (około 400-450 ml), tak by pozostawić wolną przestrzeń pod korkiem, (około 3-4 cm luzu).

            Nie wolno wsypywać więcej kaszy lub wlewać wody do pełna, bo kasza pęcznieje i może uszkodzić termos albo po prostu nie ugotuje się.

 

            Po zakręceniu wystarczy termos odstawić na 3-4 godziny (3 godziny wystarczą, ale można przetrzymać dłużej, kasza bardziej zmięknie).
            Po upływie właściwego czasu, pęczak powinien być ugotowany a w termosie pozostaje odrobina wody, (chociaż czasem całą wodę wchłonie ziarno).
peczak4.jpg.afc16bde0a30b7506ddce0e592d1
Pęczak po otwarciu termosu

 


            Ugotowany pęczak jest gorący i lekko kleisty. Można go schłodzić wsypując do kuchennego sita i poczekać. Jeśli jednak chcemy, by ziarna straciły kleistość, to po odcedzeniu, warto je zahartować przepłukując w zimnej wodzie.

peczak5.thumb.jpg.5489bb7af4a498f09b4c97
Hartowanie pęczaku za pomocą wody, należy to robić tak długo aż ziarna przestaną się kleić

 

            Pęczak jest już ugotowany, lekko schłodzony. To właściwy moment by doprawić go jako bazową zanętę. Ponieważ osobiście podczas łowienia używam bardzo mało zanęty, do doprawienia kaszy używam to, co akurat mi pozostało w zapasie. Na zdjęciu widać jedyne dwa opakowania gotowej zanęty komercyjnej, którą w tym momencie posiadam. Ponieważ otwarta jest paczka „Trapera” dosypałem tej zanęty do pęczaku. Do przygotowanej porcji pęczaku (125 g surowej kaszy), dodaję około 50-100 g gotowej, paczkowanej zanęty.

 

peczak6.jpg.e8f48ce10b1a4790f26824394315
Dipujemy wg uznania


Po wymieszaniu uzyskuję efekt oklejenia kaszy przez barwny i aromatyczny proszek.

peczak7.jpg.f1d407cfb2a2be28636029344a33
Produkt gotowy. Powoli już czas na ryby


            Gotowe. Przygotowana porcja zanęty waży około 500 g (ugotowany pęczak wraz z dodatkiem pylistym). Taka porcja zanęty wystarcza mi na łowienie batem (czasem wędką z kołowrotkiem a’la spławikówka) przez około 3-4 godziny (łowiąc na jeziorze). Wiosną nie zawsze wykorzystuję całą porcję, bywa, że zabieram część by użyć przy następnych połowach.

            Ugotowany w ten sposób pęczak jest miękki i nadaje się także jako przynęta. Wystarczy wybrać większe i zwarte ziarna i wsypać je do osobnego pudełka (można je aromatyzować lub barwić).


Spostrzeżenia własne:

- jeśli chcemy zwiększyć szansę na ugotowanie pęczaku w czasie 3 godzin, warto „nagrzać” naczynie, wlewając do pustego termosu gorącą wodę. Po kilku minutach wodę należy wylać, i postępować jak wyżej opisano.

- chcąc zmniejszyć kleistość pęczaku, można surowe ziarna przepłukać w zimnej wodzie, co powinno usunąć frakcje pyliste.

- chcąc zabarwić ugotowany pęczak można dodać barwników spożywczych i aromatów naturalnych, dodając ich po odcedzeniu kaszy.

- pęczak to miła w obsłudze i skuteczna przynęta na typowe ryby jeziorowe: płoć, leszcz, krąp, ukleja, wzdręga. Oczywiście czasem skusi się także lin lub karaś.

Powodzenia na rybach, wiosna wszak się zaczęła.

Autor: KOTWIC

 



   (2 reviews)


User Feedback

Create an account or sign in to leave a review

You need to be a member in order to leave a review

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


stas1

· Report

  • 5
   2 of 2 members found this review helpful 2 / 2 members

Swietny opis ,robię tak samo z tym że jestem zwolennikiem gotowania .Zastosowanie pęczaku wczesną wiosną w Oderce często kusi piękne jazie.czasami zastanawiam się jaki efekt dałoby połączenie pęczaku i pelletów 2mm

Share this review


Link to review
Mariusz.Z.

· Report

  • 5
   2 of 2 members found this review helpful 2 / 2 members

Zapomniana, lecz magiczna przynęta... wiem coś o tym...

Share this review


Link to review



Wydawcą portalu dlaRyb.pl jest:

FUNDACJA "DLA RYB"
BOGUNIEWO 45, 64-610 BOGUNIEWO
Nr Konta: PKO BP 64 1020 4128 0000 1202 0123 2578
KRS: 0000613501 NIP: 6060096225 REGON: 364237131
https://dlaRyb.pl; e-mail: fundacja@dlaRyb.pl; tel.: 61 307 99 99
×

Important Information

guest_terms_bar_text_value